Aanwinst van Baruch Lopes de Leao Laguna  20 maart 2006

Zelfportret van Baruch Lopes de Leao Laguna, olieverf op doek, ca. 1940, 82 x 54 cmHet JHM heeft een zelfportret van Baruch Lopes de Leao Laguna aangekocht, met financiële steun van het Johanna Rebecca Wolff Fonds. Dit geschilderde zelfportret is een mooie aanvulling op de vijftien werken die het museum al bezat van deze kunstenaar. Het biedt de mogelijkheid het leven en werk van deze belangrijke vooroorlogse, joodse kunstenaar nog beter in beeld te brengen.

Het leven van Baruch Laguna (1864-1943) begon net zo tragisch als het eindigde. Al op tienjarige leeftijd verloor hij beide ouders en werd hij opgenomen in het Portugees-Israelietisch Weeshuis. Na de lagere school bezocht hij de kunstnijverheidschool Quellinus, waar hij zich voorbereidde op het toelatingsexamen van de Rijksacademie van Beeldende Kunsten. Tussen zijn zestiende en twintigste jaar werkte hij in de Amsterdamse jodenbuurt, onder andere in het atelier van Meijer de Haan. Hij tekende en schilderde talloze kleurrijke straattaferelen en markante types en leverde illustraties aan Elseviers Maandschrift.
 
In 1885 werd hij lid van de kunstenaarsvereniging Arti et Amicitiae, waar hij in datzelfde jaar voor het eerst exposeerde. In zijn eigen atelier aan de Plantage Franselaan schilderde hij vele portretten voor belangrijke opdrachtgevers zoals Dr. S.J. Philips (voorzitter van het Nederlands-Israëlietisch Armbestuur), A.J. Lioni (regent van het Nederlands-Israëlietisch Jongensweeshuis), opperrabbijn A. van Loen en acteur Louis de Vries.

Laguna trouwde met Rose Asscher. Het echtpaar verhuisde rond 1889 naar het Gooi vanwege haar gezondheid. Hier legde de kunstenaar zich toe op het schilderen van binnenhuizen en bloemen.

Tijdens de eerste jaren van de Duitse bezetting woonde Laguna in Laren. In deze periode heeft hij dit zelfportret waarschijnlijk gemaakt. De ouders van degene die het schilderij aan het JHM heeft aangeboden, hielpen Laguna in deze donkere jaren, voor zover dat in hun mogelijkheid lag. Als blijk van dank gaf de kunstenaar het zelfportret en nog een aantal andere werken aan de familie. Het hoofd van het gezin heeft uiteindelijk zijn verzetswerk en steun aan joden met de dood moeten bekopen en is in 1944 in Vught gefusilleerd. Baruch Lopes de Leao Laguna werd op 19 november 1943 omgebracht in Auschwitz.

jhm.nljhmkindermuseum.nlhollandscheschouwburg.nlportugesesynagoge.nletshaim.nljoodsmonument.nlmenassehbenisrael.nl