2008: Jaar van het Religieus Erfgoed  21 november 2007

Tentoonstelling Religie in Grote Synagoge. Foto: Liselore KampingIn 2008 vindt in Nederland een nieuw publieksjaar op het gebied van cultureel erfgoed plaats: het Jaar van het Religieus Erfgoed. Het doel is om de belangstelling voor en kennis van het religieus erfgoed in Nederland te vergroten en om een duurzame toekomst voor het religieus erfgoed te bevorderen.

Het Jaar biedt een gevarieerd en aantrekkelijk activiteitenprogramma, gericht op een breed publiek. Dit programma wordt begin december a.s. gepresenteerd, ook op de website van Jaar van het Religieus Erfgoed. Het Joods Historisch Museum is een van de deelnemende organisaties. 

Aanleiding voor het Jaar van het Religieus Erfgoed

Nederland is ongekend rijk aan religieus erfgoed. Aan de verscheidenheid van kerken, synagogen, kloosters, kapellen, abdijen, moskeeën, begraafplaatsen en devotiekapellen kan geen enkel ander West-Europees land tippen. Religie als levenshouding verliest in onze maatschappij echter terrein en de hieruit voortkomende ontkerkelijking maakt dat het religieus erfgoed onder zware druk staat. Religieuze gemeenschappen hebben grote moeite om de kosten die hun historische gebouwen en kunstcollecties met zich meebrengen te dragen. Steeds meer kerken en kloosters sluiten hun deuren. Waar het monumenten betreft, wordt vaak in een moeizaam proces nog een nieuwe bestemming gezocht. Bij nietbeschermde gebouwen is de kans op sloop reëel, zeker in stads- en dorpskernen waar de economische druk groot is. 

Anderzijds groeit in toenemende mate bij jong en oud de publieke belangstelling voor onze geschiedenis en onze cultuur. Kerken, kloosters, pastorieën en abdijen worden gewaardeerd als essentiële beeldbepalers van een stad of dorp en als uitdragers van een lokale identiteit. Begraafplaatsen en kloostertuinen vormen monumentale oases van rust temidden van de dagelijkse hectiek. De komst van nieuwe Nederlanders met andere levensovertuigingen brengt nieuwe invloeden in religieus bouwen met zich mee, die uitnodigen tot reflectie en dialoog. Kerkmeubilair, boeken, gewaden, kerkorgels, klokken, beeldhouwwerken en schilderingen behoren tot onze nationale schatkamer van geschiedenis en kunst.

jhm.nljhmkindermuseum.nlhollandscheschouwburg.nlportugesesynagoge.nletshaim.nljoodsmonument.nlmenassehbenisrael.nl