'De Maalstroom, een familiekroniek' (1997) in de Hollandsche Schouwburg  26 oktober 2007

© Lumen Film. Het huwelijk van Max Peereboom met Annie Prins. Beeld uit De Maalstroom, een familiekroniek (1997) van Péter Forgács.Vanaf vrijdag 26 oktober 2007 is De Maalstroom, een familiekroniek (1997) van de Hongaarse filmmaker Péter Forgács dagelijks te zien in de Hollandsche Schouwburg. In deze documentaire verwerkte Forgács opnamen van de Nederlander Max Peereboom (1911-1942) die het dagelijks leven van zijn joodse familie in de jaren 1932-1942 filmde.

De intieme familietaferelen worden afgewisseld met Peerebooms opnamen van bijzondere gebeurtenissen uit zijn tijd, zoals het veertigjarig regeringsjubileum van koningin Wilhelmina en de begrafenis van opperrabbijn Onderwijzer. Door deze beelden heen weeft Forgács filmfragmenten, radio-opnamen en foto's van een NSB-kamp uit 1938 en privé-opnamen van de familie Seyss-Inquart. Totdat er geen beelden meer zijn van de familie Peereboom. Componist Tibor Szemzõ maakte de rustige, vaak onheilspellende muziek voor de film.

De documentaire (60 minuten) in het Nederlands en Engels is dagelijks doorlopend te zien in de entreehal van de Hollandsche Schouwburg tot en met 9 april 2008. Met dank aan de Stichting Praemium Erasmianum en Lumen Film.

Forgács zal op 29 november in Den Haag de Erasmusprijs ontvangen voor de originele manier waarop zijn documentaires hebben bijgedragen aan de overdracht van cultuur en de herinnering aan het verleden.

jhm.nljhmkindermuseum.nlhollandscheschouwburg.nlportugesesynagoge.nletshaim.nljoodsmonument.nlmenassehbenisrael.nl