'Lekker joods' nu te koop  6 december 2012

Boek over de Nederlands-joodse keuken

Lekker JoodsAls je denkt aan de joodse keuken, dan denk je misschien aan matzes of kugel met peren. Maar wist je dat bijvoorbeeld ook kibbeling, Amsterdamse ui en Surinaamse pom verbonden zijn aan de geschiedenis van de joden in Nederland? Ter gelegenheid van de tentoonstelling 'Lekker joods. Een wereld op tafel' heeft het Joods Historisch Museum, samen met De Kookboekhandel, een boek uitgebracht over de Nederlands-joodse keuken.

Geschiedenis
Dit boek vertelt het verhaal van de Nederlands-joodse keuken door de eeuwen heen. Van de bolussen die in de zeventiende eeuw vanuit Portugal werden meegenomen tot de kippensoep die werd gemaakt door de Asjkenazische joden. Ook het kasjroet, het stelsel van joodse spijswetten, komt aan bod: waarom mogen melk en vlees niet worden vermengd en waarom eet je matzes met Pesach?

Veertig recepten
Mocht je zelf een joodse maaltijd op tafel willen zetten, dan kan dit. In het boekje staan ook veertig recepten en dat maakt het voor iedereen - joods of niet joods - mogelijk een complete Nederlands-joodse maaltijd op tafel te zetten.

Dit kookboek is te koop in de Museumshop en de betere Nederlandse boekhandel. De tentoonstelling 'Lekker joods. Een wereld op tafel' is vanaf 21 december 2012 te zien in het Joods Historisch Museum.

jhm.nljhmkindermuseum.nlhollandscheschouwburg.nlportugesesynagoge.nletshaim.nljoodsmonument.nlmenassehbenisrael.nl