Joodse Huizen app

joodse huizen appjoodse huizen appOp 4 mei herdenken wij de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog. Herdenk de joodse slachtoffers van de oorlog met de Joodse Huizen app.

Wat biedt de app?

De Joodse Huizen app geeft een overzicht van 'joodse huizen'. Dit zijn huizen waaruit in 1942 en '43 de toenmalige bewoners door de Duitsers werden gedeporteerd. Door te zoeken op jouw geografische locatie (in Amsterdam) toont de app welke joden in de betreffende straat of buurt woonden. Zo krijg je een beter beeld van de joden die tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn weggevoerd.

Meer informatie

Uitgangspunt voor Joodse Huizen zijn de adressen en gezinnen die vermeld staan op de website Digitaal Monument Joodse Gemeenschap (www.joodsmonument.nl). De community vult de informatie over de slachtoffers aan.

Het digitale monument en de community maken deel uit van het Joods Cultureel Kwartier, net als het Joods Historisch Museum, de Portugese Synagoge en de Hollandsche Schouwburg, waar de sjoa herdacht wordt. Het Joods Cultureel Kwartier won onlangs de Bankgiro Loterij Museumprijs 2013 en werd met name geroemd om de Community Joods Monument, waar deze app een product van is.

In samenwerking met het 4 en 5 mei Comité wordt tevens het Open Joodse Huizen georganiseerd. Dit zijn kleinschalige herdenkingen in een aantal huizen die in de app voorkomen. Meer informatie vind je hier: www.openjoodsehuizen.nl

jhm.nljhmkindermuseum.nlhollandscheschouwburg.nlportugesesynagoge.nletshaim.nljoodsmonument.nlmenassehbenisrael.nl