Joods Film Festival 2011

Music in motion

In 2011 vierde het festival zijn tiende jubilieum met een muzikaal programma: Music in motion. In de joodse cultuur is muziek onlosmakelijk verbonden met hoogtepunten van het joodse leven zoals huwelijken, bar mitswa's en de sjabbat. Bezoekers kregen de kans om films te zien die niet eerder in Nederland waren vertoond en die een kleurrijk beeld gaven van de joodse muziek en cultuur.

Maar liefst elf films beleefden op het festival hun Nederlandse première beleven, waaronder de openingsfilm, Les hommes libres
(Ismaël Ferroukhi, 2011) en The Klezmatics: On Holy Ground (Erik Greenberg Anjou, 2010). Daarnaast werd een scala aan klassiekers vertoond als Breaking Home Ties (Frank Setzer en George Rowlands, 1922) en hoogtepunten uit het oeuvre van Woody Allen.

Muziek is een universele taal. Muziek als troost, muziek als vermaak en muziek als bron van inkomsten; het thema bood ruimte voor zowel humoristische als tragische, oude als nieuwe, Nederlandse als buitenlandse films en documentaires.

Naast muziek kwamen er ook andere thema's aan bod. Zo liet de documentaire Sholem Aleichem: Laughing in the Darkness, een nieuw licht schijnen op het leven van de beroemde schrijver. De film is in Amerika enthousiast ontvangen door pers en publiek. Ook werd een directe verbinding gemaakt met beeldende kunst. zo was tijdens
het festival de video-installatie ...and Europe will be stunned van de Israëlische kunstenaar Yael Bartana te zien. Dit werk stond ook op de Biënnale van Venetië.

In het sfeervolle filmtheater Pathé Tuschinski kon men tot in de kleine uurtjes Woody Allen-films bekijken en besluiten met een ontbijt tijdens deze een unieke Woody Allen Late Night Marathon.

De VIP-room van Pathé Tuschinski was het kloppende hart van het festival, met live muziek en dans in een Tango salon.

jhm.nljhmkindermuseum.nlhollandscheschouwburg.nlportugesesynagoge.nletshaim.nljoodsmonument.nlmenassehbenisrael.nl