Joods Film Festival 2010

Family in Focus

Family in Focus. Daar draaide het om in de negende editie van het Joods Film Festival 2010. Alle emoties die het familieleven teweeg kan brengen, trokken voorbij in een kleur van oude en recente internationale films die deze familie-editie van het festival te bieden had.

Trots openden we het festival in samenwerking met Benelux Film Distributors en uitgeverij Artemis & co met de Nederlandse première van de aangrijpende verfilming van de bestseller Haar naam was Sarah van Tatiana de Rosnay, met steractrice Kristin Scott Thomas. 

Bezoekers van het festival kwamen de de meest uiteenlopende families tegen. Begin vorige eeuw bloeide de utopische familie in de kibboets in Israël. In de documentaire Children of the Sun zien kinderen hun ouders zo'n anderhalf uur per etmaal. In 9 Years Later wordt een vrouw (geboren uit een joodse moeder en islamitische vader) gevolgd in haar volhardende strijd om haar zoon, die in Marokko wordt opgevoed door zijn islamitische grootmoeder, in Israël te laten opgroeien. Een actueel en hartverscheurende documentaire. Het mooie en verrassende Everything Is Illuminated, naar het boek van Jonathan Safran Foer, toont de zoektocht van een kleinzoon naar zijn voorouders. En La vie devant soi, de ontroerende film waarin de onvergetelijke actrice Simone Signoret de hoofdrol speelt, laat zien wat het gemis van familie kan veroorzaken.

In Family in Focus kon een kinderfilm natuurlijk niet ontbreken. De klassieke animatiefilm Fievel - Avontuur met een staartje  bood entertainment voor jong en oud. In geuren en kleuren worden de avonturen verteld van de Russische muizenfamilie Mousekewitz, die in 1885 emigreert naar Amerika. De film werd geproduceerd door Steven Spielberg en gemaakt door Don Bluth. 

Bovenstaande is maar een greep uit het gevarieerde programma van 2010. Tijdens het festival waren films te zien die veelal niet eerder in Nederland waren vertoond en die een kleurrijk beeld gaven van het joodse familieleven in al haar aspecten. Family in Focus was niet alleen voor de joodse gemeenschap, maar voor iedereen. Vreugde, geborgenheid, verbondenheid en verdriet zijn de gevoelens waar het in het leven om gaat.

jhm.nljhmkindermuseum.nlhollandscheschouwburg.nlportugesesynagoge.nletshaim.nljoodsmonument.nlmenassehbenisrael.nl