Joods Film Festival 2009

Made in Holland, joodse filmmakers in de Nederlandse cinema

In 2009 werd het Joods Film Festival voor het eerst in samenwerking met het Joods Historisch Museum georganiseerd. Het thema van de achtste editie van het Joods Film Festival met de titel Made in Holland, joodse filmmakers in de Nederlandse cinema, was een eerbetoon aan alle joodse filmmakers uit de Nederlandse filmgeschiedenis vanaf het begin van de twintigste eeuw tot nu.

De films waren te zien in Filmtheater Kriterion aan de Roeterstraat. In de vroege avond werden publiek en gasten uit binnen- en buitenland verwelkomd voor lezingen, een Eat & Greet met bekende regisseurs en openbare gesprekken over de getoonde films in aanwezigheid van de maker.

Tijdens het festival waren veel films te zien uit de periode 1933-1940; een tijd waarin vele Duitse joden met een carrière in de Duitse film naar Nederland vluchtten en in exil hun creatieve werk voortzetten. Velen van hen werden, net als de Nederlandse joden, gedeporteerd naar de vernietigingskampen van de nazi's waar ze werden omgebracht.

Met Made in Holland brachten we een ode aan de joodse filmmakers die in Nederland hebben gewerkt of zich hebben laten inspireren door Hollandse onderwerpen of thema's. De Tweede Wereldoorlog en de Sjoa speelden in vele films van na 1945 een belangrijke rol.

De documentaire Steal a Pencil for Me van de Amerikaanse Michèle Ohayon is daar een voorbeeld van. Haar film gaat over de Amsterdammer Jaap Polak die in 1943 in het vernietigingskamp Bergen Belsen was met zijn echtgenote én zijn geliefde.

Hollands is ook Tulip Time over het Trio Lescano: een documentaire over drie Nederlandse zussen van joodse komaf die voor de Tweede Wereldoorlog naar Italië gingen en grote sterren werden. De film is gemaakt door de van oorsprong Italiaanse regisseurs Marco de Stefanis en Tonino Boniotti.

Verder stonden op het programma onder meer: For my Baby van Rudolf van den Berg, Left Luggage van Jeroen Krabbé, Het ondergronds orkest van Heddy Honigmann, Oud op de Nieuwmarkt van Hans Polak en Nachtrit van Dana Nechushtan.

Van de flamboyante Duitse, naar Nederland uitgeweken regisseur en acteur Kurt Gerron tonen wij de thriller Het mysterie van de Mondscheinsonate (1935) - naar verhalen van de Nederlandse auteur Willy Corsari. De Canadese documentaire Prisoner of Paradise uit 2002 geeft een levendig beeld van Gerrons turbulente en mondaine leven. Gerron werd in 1944 in Auschwitz vermoord.

Het filmfestival werd op zondag 13 december afgesloten met de filmtrilogie van Frans Weisz. De cineast, die bij de vertoning aanwezig was, completeerde onlangs zijn drieluik met Happy End. In deze film zien wij de acteurs terug die ook al in het beroemde eerste deel, Leedvermaak (1989), en tweede deel, Qui Vive (2001), meespeelden.

jhm.nljhmkindermuseum.nlhollandscheschouwburg.nlportugesesynagoge.nletshaim.nljoodsmonument.nlmenassehbenisrael.nl