Herman Heijermans & Esther de Boer-van Rijk  zondag 28 september 2014 13.30 uur

Dubbelinterview met Hans Goedkoop & Joosje Lakmaker

Hollands Populairste Actrice

De beroemde toneelschrijver Herman Heijermans en zijn steractrice Esther de Boer-van Rijk werkten veelvuldig samen. Lex Bohlmeijer gaat hierover in gesprek met de biografen van dit theaterduo: Hans Goedkoop en Joosje Lakmaker.

"Ze waren tot elkaar veroordeeld en het resultaat was geweldig," schrijft Lakmaker in haar onlangs verschenen biografie over Esther de Boer-van Rijk. De verstandhouding tussen de schrijver en de actrice stond regelmatig onder druk.

Zo kwam Hermans als directeur van de Nederlandse Toneelvereeniging regelmatig in aanvaring met De Boer-van Rijk, die zich beklaagde over de typecasting die haar ten deel viel na haar meest succesvolle rol: Kniertje in Op hoop van zegen. Heijermans' reactie in het Algemeen Handelsblad was genadeloos. "Iedereen, die het talent van mevr. De B. kent, weet dat dit talent enorm is in een bepaalde richting. De groote artiste is groot in het klein-burgerlijke milieu, in de sfeer die mij in verschillende stukken lief was. Daarnaast, in het romantische en klassieke repertoire of in de salonstukken die thans tijdelijk in de mode zijn, schiet zij in meerdere of mindere mate te kort."

Dubbelinterview met de kenners

Hans Goedkoop
Hans Goedkoop, historicus en presentator van Andere Tijden, schreef in 1996 een alom bejubelde biografie over Heijermans genaamd Geluk. Het leven van Herman Heijermans.

Joosje Lakmaker
Van de hand van Joosje Lakmaker verscheen afgelopen april het boek Esther de Boer-van Rijk. Hollands populairste actrice, dat de eerste biografie is over deze legendarische actrice.

Lex Bohlmeijer
Lex Bohlmeijer studeerde literatuurwetenschap en dramaturgie en werkt sinds 1988 vooral als radiomaker bij Radio 1 en Radio 4. Daarnaast schrijft en bewerkt hij theaterteksten.

  

Praktische informatie

Locatie: Auditorium Joods Historisch Museum
Toegang: Gratis op vertoon van uw entreebewijs voor het Joods Cultureel Kwartier.
Aanmelden: evenementen@jhm.nl
Aanvang: 13.30 uur

Bijbehorende tentoonstelling

jhm.nljhmkindermuseum.nlhollandscheschouwburg.nlportugesesynagoge.nletshaim.nljoodsmonument.nlmenassehbenisrael.nl