Kindercolleges over onderduik, redding en verzet in WO2  13 oktober 2013

Kinderevenement

museumjeugduniversiteitWat weet jij over de Tweede Wereldoorlog? Hoe was het voor Anne Frank en andere Joodse kinderen om onder te duiken? En was er ook verzet tegen de nazi's? Bestaan er eigenlijk nu nog mensen die in de ideeën van Adolf Hitler geloven? Ontdek de antwoorden op al deze vragen en nog veel meer in de colleges over de oorlog in de MuseumJeugdUniversiteit.
Let op: deze reeks is geschikt voor kinderen van 10 t/m 12 jaar.

Van september t/m december 2013 organiseren het Joods Cultureel Kwartier (locatie: Hollandsche Schouwburg), het Anne Frank Huis en het Verzetsmuseum Amsterdam verschillende bijzondere kindercolleges over deze onderwerpen. Je krijgt antwoorden op al je vragen en ontdekt hoe het was om onder te duiken, of er verzet was tegen de bezetters en hoe meer dan 600 opgepakte joodse kinderen uiteindelijk toch werden gered.

Colleges

Je krijgt in totaal vier colleges: 

Hoe was onderduiken voor Anne Frank?Hoe was onderduiken voor Anne Frank?
Zondag 15 september 2013 | 11:00 - 12:00 of 13:30 - 14:30
Anne Frank heeft ruim twee jaar ondergedoken in het Achterhuis. Aan welke gevaren stonden zij en de andere onderduikers bloot? Hoe kwamen ze eigenlijk de dag door? En op wie werd Anne verliefd in het Achterhuis? In dit college ontdek je hoe het was om onder te duiken en maak je kennis met het verhaal van Anne Frank. Door: Erika Prins, historicus in het Anne Frank Huis

Hoe werden 600 joodse kinderen gered?Hoe werden 600 joodse kinderen gered?
Zondag 13 oktober 2013 | 11:00 - 12:00 of 13:30 - 14:30
Ontdek het verhaal van Joodse kinderen die opgepakt waren maar zijn gered! Wat deden zij in de Hollandsche Schouwburg en wie redde hun leven? Waren er ook andere achterhuizen waar kinderen konden onderduiken? Door: Judith Whitlau, educatie medewerker bij de Hollandsche Schouwburg.


Hoe maak je een kindermuseum?Hoe maak je een kindermuseum?
Zondag 10 november 2013 | 11:00 - 12:00 of 13:30 - 14:30
Het Verzetsmuseum Amsterdam heeft een museum gemaakt, speciaal voor kinderen. Maar wat komt hier eigenlijk allemaal bij kijken? Maak kennis met kinderen die de oorlog hebben meegemaakt, zoals de zoon van een belangrijke verzetsman, een joods meisje, de dochter van een NSB-er. Door: Karen Tessel, conservator van het Verzetsmuseum Amsterdam.

Bestaan er nog mensen die in Hitlers ideeën geloven?Bestaan er nog mensen die in Hitlers ideeën geloven?
Zondag 15 december 2013 | 11:00 - 12:00 of 13:30 - 14:30
Zijn er nu nog aanhangers van Hitler? En zo ja, mag dat eigenlijk wel? Wat zou er moeten gebeuren met deze mensen? En wat kan jij zelf doen tegen vooroordelen en discriminatie? Door: Willem Wagenaar, onderzoeker in het Anne Frank Huis.

 

Inschrijven

Je kunt je voor de serie colleges inschrijven via de website van MuseumJeugdUniversiteit.
> Inschrijven en meer informatie

MuseumJeugdUniversiteit

De MuseumJeugdUniversiteit is niet voor ouders, maar speciaal voor alle nieuwsgierige kinderen van 10 tot en met 12 jaar. Ieder half jaar organiseren musea in heel Nederland een reeks colleges speciaal voor jou. Echte wetenschappers en experts vertellen je alles over interessant onderwerpen die betrekking hebben op het collectiegebied van het museum.

jhm.nljhmkindermuseum.nlhollandscheschouwburg.nlportugesesynagoge.nletshaim.nljoodsmonument.nlmenassehbenisrael.nl