Kristallnachtherdenking  zaterdag 9 november 2013 20.00 - 21.00

Herdenking in de Portugese Synagoge en de Hollandsche Schouwburg

IMG 5261Het Centraal Joods Overleg (CJO) nodigt u uit tot het bijwonen van de Kristallnachtherdenking op zaterdag 9 november in de Portugese Synagoge aan het Mr. Visserplein te Amsterdam. De bijeenkomst vindt plaats van 20.00 - 21.00 uur; onder de sprekers Tweede Kamerlid voor de ChristenUnie Joel Voordewind. Aansluitend is een kranslegging bij de ingang van de Hollandsche Schouwburg.

Op 9 november 1938 vond in nazi-Duitsland de Kristallnacht plaats. Daarbij werden 267 synagogen in brand gestoken en ca. 7500 winkels verwoest. 92 joden werden vermoord. Deze explosie van antisemitisch geweld vormde de inleiding op de volledige uitstoting en uiteindelijk de vernietiging van miljoenen Europese joden. 

Het Centraal Joods Overleg wil de Kristallnacht herdenken om blijvend te waarschuwen tegen elke vorm van antisemitisme en racisme in onze samenleving. Zowel in Nederland als elders. 
Wij maken ons zorgen over de wijze waarop in deze tijd het antisemitisme zich opnieuw manifesteert. In sommige segmenten van de samenleving is 'jood' een scheldwoord geworden. Op internet is antisemitisme veruit de meest voorkomende discriminerende uiting, terwijl de joodse gemeenschap relatief klein is. Joden met keppels worden op straat nageroepen. De polarisatie in ons land is toegenomen, terwijl het respect voor bepaalde religieuze uitingen en gebruiken verminderd is.

Met vele andere Nederlanders keert de joodse gemeenschap zich tegen deze verschijnselen. Wij willen dat alle burgers in ons land vreedzaam, respectvol en zonder discriminatie kunnen samenleven. Door stil te staan bij de Kristallnacht, een dieptepunt van antisemitisch geweld in de geschiedenis, wil de joodse gemeenschap in Nederland het signaal afgeven alert te blijven. Voor antisemitisme en racisme mag nooit plaats zijn.

Dit project wordt mede mogelijk gemaakt door het
vfonds.

Wanneer: Zaterdag 9 november
Locatie: Portugese Synagoge (na afloop in de Holandsche Schouwburg)
Aanvang: 20.00 uur

IMG 5207

IMG 5246

jhm.nljhmkindermuseum.nlhollandscheschouwburg.nlportugesesynagoge.nletshaim.nljoodsmonument.nlmenassehbenisrael.nl