Kaarslichtconcert in de Portugese Synagoge  zaterdag 30 november 2013 20.00

Amsterdam Sinfonietta speelt Schönberg en Schulhoff

Amsterdam Sinfonietta02 MarcoBorggreveRegelmatig organiseert het Joods Cultureel Kwartier concerten in de Portugese Synagoge. U kunt genieten van diverse muziekstijlen terwijl de synagoge wordt verlicht door honderden brandende kaarsen. In de Portugese Synagoge is geen verwarming, dus kleedt u warm aan! De concerten duren ongeveer een uur.

Reserveren is niet mogelijk
U kunt tussen 19.30 en 20.00 uur uw kaarten aanschaffen aan de kassa van de synagoge. Wel kunt u vooraf e-tickets kopen.

Speciaal in het kader van onze tentoonstelling Schönberg en Kandinsky speelt Amsterdam Sinfonietta op 30 november (na afloop van sjabbat) muziek van Schönberg en Schulhoff.

Programma
Ervín Schulhoff (1894-1941), Vijf stukken voor strijkkwartet (1923)
Arnold Schönberg (1874-1951), Verklärte Nacht, voor strijksextet (1899)

Verklärte Nacht is Schönbergs vroegste baanbrekende werk, dat verrassend toegankelijk klinkt voor deze tegendraadse componist. De jonge Schönberg balanceert hier nog tussen Brahms en Wagner. Toch begint hij al voorzichtig de grenzen van het tonale begint op te zoeken, waardoor het stuk in zijn tijd op veel kritiek kon rekenen. Tegenwoordig is het een van Schönbergs bekendste, en zoals gezegd, toegankelijkste stukken.

De muziek van Schulhoff laat de invloed van Schönberg horen. Schulhoff was een, zoals Kafka, in Praag geboren Duitstalige jood, die in Praag en later ook in Berlijn concerten organiseerde om de Tweede Weense School te promoten; Schulhoff had daarbij vooral contact met Schönbergs leerlingen Berg en Webern. Schulhoffs Vijf stukken voor strijkkwartet zijn hier een goed voorbeeld van: het is qua vorm een barokke danssuite, qua inhoud vol van verwijzingen naar de Tweede Weense School.

Uitvoerenden
Ingrid van Dingstee, viool
Frances Thé, viool
Anne-Bartje Fontein, altviool
Hannah Strijbos, altviool
Michiel Weidner, cello
Örs Köszeghy, cello

Wanneer: 30 november

Aanvang: 20.00 uur

Kaarten: €13,50
- Voor aanvang tussen 19.30-20.00 uur te koop aan de kassa van de synagoge.
- Tijdens reguliere openingstijden te koop aan de kassa's van de synagoge en het Joods Historisch Musuem.
- Online e-tickets (€1,00 duurder)

Meer informatie: evenementen@jhm.nl

Bijbehorende tentoonstelling

jhm.nljhmkindermuseum.nlhollandscheschouwburg.nlportugesesynagoge.nletshaim.nljoodsmonument.nlmenassehbenisrael.nl