Filmmiddag Schönberg  vrijdag 14 maart 2014 13.30

De operaverfilmingen van Straub-Huillet

Danièle Huillet en Jean-Marie StraubIn het kader van de tentoonstelling Schönberg & Kandinsky. Tegendraads in kunst en muziek vertoont het Joods Historisch Museum de verfilmingen die het Franse filmmakersechtpaar Straub-Huillet maakte van twee opera's van Arnold Schönberg. Bezoekers van het museum kunnen de filmvertoningen gratis bijwonen.

Bijna alle films van Jean-Marie Straub (1933) en Danièle Huillet (1936-2006) zijn gebaseerd op romans, toneelstukken, opera's en zelfs politieke teksten. Bij het overzetten van literatuur naar film gaan ze zeer nauwgezet te werk, bijna woord voor woord, waardoor hun films een bijzondere en herkenbare sfeer krijgen. Op deze manier verfilmen ze uiteenlopende werken, van Bach, Hölderlin, Brecht, Kafka tot Pavese, maar in het bijzonder twee opera's van Arnold Schönberg: eerst Moses und Aron in 1975 en twintig jaar later Von heute auf morgen, die in 1997 uitkwam.

Beide operaverfilmingen van Straub-Huillet zijn vandaag in het Joods Historisch Museum te zien, naast een korte film die grotendeels gebaseerd is op een brief die Schönberg in 1923 aan Kandinsky schreef, waarin Schönberg worstelt met zijn joodse identiteit en het toenemende antisemitisme.

Filmprogramma

N.B. Alle films zijn Duitstalig.

Wanneer: vrijdag 14 maart 2014
Tijd: 13.30 - 17.00 uur
Locatie: JHM Auditorium
Reserveren: e-mail evenementen@jhm.nl of bel 020-5310380

Bijbehorende tentoonstelling

jhm.nljhmkindermuseum.nlhollandscheschouwburg.nlportugesesynagoge.nletshaim.nljoodsmonument.nlmenassehbenisrael.nl