Joods Rotterdam  zondag 15 juni 2014 14.30 uur

Een lezing door Rob Snijders

Rodezand in de jaren 30Esther de Boer-van Rijk, Heintje en Louis Davids, Leo Fuld. Zij behoren tot de beroemdste joodse podiumkunstenaars van hun tijd en vierden hun eerste grote triomfen in de diverse Amsterdamse theaters. Wat echter weinig mensen weten is dat zij alle van Rotterdamse komaf waren.

Om precies te zijn stond hun wieg in de roemruchte Zandstraatbuurt, in de volksmond 'De Polder' genoemd. Deze Rotterdamse volkswijk kende een bloeiend uitgaansleven. Variété, prostitutie en ook criminaliteit kenmerkten deze dichtbevolkte buurt, die vanaf januari 1912 in fases gesloopt werd ten behoeve van het nieuw te bouwen stadhuis. De vele verkrotte huizen waren de plaatsen waar de prostituees hun kamertjes huurden. In de Zandstraatbuurt en de nabijgelegen Helmersstraat woonde het arme deel van de Rotterdamse bevolking, waaronder een groot aantal Joodse Rotterdammers. De meesten verdienden hun geld als kleine handelaar of als artiest. De gegoede joodse burgers woonden in de buurt rond de Botersloot en de Boompjes, waar de twee belangrijkste synagogen van de Maasstad stonden.

Plattegrond van de ZandstraatHet bombardement op Rotterdam op 14 mei 1940 en de oorlogsjaren daarna hebben een vernietigende werking op de joodse sociale structuur van Rotterdam. In 1930 woonden in Rotterdam 10.515 Joden, in 1951 nog slechts 780. Dit is een van de redenen dat de joodse geschiedenis van Rotterdam lange tijd onderbelicht is gebleven.

Rob Snijders is beheerder en samensteller van de websites http://www.joodsamsterdam.nl en www.joodserfgoedrotterdam.nl. Onvermoeibaar brengt Snijders sinds 2007 op zijn websites zoveel mogelijk informatie samen over de joodse cultuur in beide havensteden, toen en nu. Tijdens de lezing komt de relatief onbekende geschiedenis van Joods Rotterdam ruimschoots aan bod. Vanaf de eerste Sefardische joden die zich vanuit het in economisch verval geraakte Antwerpen in de Maasstad vestigden tot de huidige joodse gemeenschap, die uit 2 Joodse gemeenten bestaat: de liberale en de orthodoxe.

Locatie: JHM Auditorium, aanmelden bij de kassa.
Aanmelden: evenementen@jhm.nl
Aanvang: 14.30 uur

Bijbehorende tentoonstelling

jhm.nljhmkindermuseum.nlhollandscheschouwburg.nlportugesesynagoge.nletshaim.nljoodsmonument.nlmenassehbenisrael.nl