Kaarslichtconcert tijdens Amsterdam Light Festival  donderdag 19 december 2013 19.30

Eric Vaarzon Morel & Oene van Geel

Regelmatig organiseert het Joods Cultureel Kwartier concerten in de Portugese Synagoge. U kunt genieten van diverse muziekstijlen terwijl de synagoge wordt verlicht door honderden kaarsen. In de Portugese Synagoge is geen elektriciteit en geen verwarming, dus kleedt u zich warm aan! De concerten duren ongeveer een uur.Eric Vaarzon Morel (links) en Oene van Geel
Eric Vaarzon Morel - flamencogitaar
Al jaren richt Eric Vaarzon Morel zich op de verrassende veelzijdigheid van de flamenco. Wat hem als gitarist daarbij zo bijzonder maakt, is dat hij virtuositeit weet te combineren met emotie: zijn spel is technisch en expressief tegelijk. Eerder dit jaar speelde hij prachtige stukken tijdens de Dodenherdenking in de Hollandsche Schouwburg: "Sefardiem" en "Petenera". Vaarzon Morel schreef deze composities zelf, beïnvloed door joodse muziek en zijn jeugdherinneringen van de Amsterdamse Plantagebuurt, waar de verschrikkelijke geschiedenis van de Hollandsche Schouwburg heeft plaatsgevonden. Vanavond speelt hij o.a. deze stukken opnieuw. Vaarzon Morel speelt het hele jaar door theaterprogramma's, eerder bijvoorbeeld over de schilder El Greco of de romanfiguur Don Quichot, maar wellicht kent u hem ook van zijn optredens in het tv-programma De wereld draait door.

Oene van Geel - altviool
Vanavond wordt Vaarzon Morel bijgestaan door altviolist Oene van Geel, die afgelopen maart de VPRO/Boy Edgarprijs in de wacht sleepte, de belangrijkste Nederlandse prijs op het gebied van jazz en geïmproviseerde muziek. Van Geel is zowel componist als een improvisatietalent en wordt geroemd om zijn vermogen de "begrenzingen tussen muzikale domeinen, zoals die tussen kamermuziek, wereldmuziek en popmuziek, met een aanstekelijke nonchalance [te] doorbroken". Dat vermogen komt in zijn samenwerking met Vaarzon Morel geheel tot zijn recht.

Wanneer: 19 december. Deuren open 19:00, aanvang 19:30.
Kaarten: €13,50
- Voor aanvang tussen 19.00-19.30 uur te koop aan de kassa van de synagoge.
- Tijdens reguliere openingstijden te koop aan de kassa's van de synagoge en het Joods Historisch Musuem.
- Koop hier uw e-tickets (€1,00 duurder)
Reserveren is niet mogelijk.

Meer informatie: evenementen@jhm.nl

jhm.nljhmkindermuseum.nlhollandscheschouwburg.nlportugesesynagoge.nletshaim.nljoodsmonument.nlmenassehbenisrael.nl