Kaarslichtconcert "Om de Oude Wereldzee"  donderdag 20 augustus 2015 20.00

In samenwerking met Grachtenfestival Amsterdam

Elke maand zorgen de honderden brandende kaarsen en prachtige akoestiek voor unieke concertavonden in de Portugese Synagoge. In samenwerking met Grachtenfestival Amsterdam staat Om de Oude Wereldzee op het programma: de muziek die contrabassist Tony Overwater en pianist Rembrandt Frerichs maakten voor de gelijknamige documentaire die de IKON dit jaar uitzendt.

Tony OverwaterAbraham Kuyper maakte in 1905 een reis door zestien landen rondom de Middellandse Zee, die hij de Oude Wereldzee noemde. De 68-jarige politicus, theoloog en journalist maakte de reis per spoor, op de boot, in een huifkar en soms te paard. Niet ondenkbaar is dat Kuyper tijdens deze expeditie in contact kwam met muziek van de oude zigeuners uit Oost-Europa en joods-Oekraïense muziek van een bekende zanger van destijds. Maar ook muziekstijlen uit de klassieke Arabische traditie, Ottomaanse en Sefardische stromingen, alsook muziek uit de Maghreb.

Bassist Tony Overwater en pianist Rembrandt Frerichs lieten zich inspireren door deze fascinerende reis en schreven de muziek, die daarna diende als filmmuziek voor de achtdelige documentaire over Kuypers wereldreis die in mei en juni 2015 wordt uitgezonden. De musici worden bijgestaan door violiste Rosanne Philippens, klarinettist Maarten Ornstein en udspeler Nizar Rohana.

Jazznu.com: "Tony Overwater kreeg het voor elkaar een uiterst coherent geheel te scheppen, waarbij tijdsdruk geen enkele rol speelt, rust over de luisteraar neerdaalt en de muziek in haar ongerepte veelkleurigheid volledig open bloeit. [...] Om de Oude Wereldzee is [muziek] die je blíjft beluisteren, [...] raakt aan nieuwe muzikale grenzen."

Nederlands Dagblad: "Als iemand geëquipeerd is grens- en tijdloze stukken te bedenken als soundtrack bij de reis die Abraham Kuyper in 1905 maakte door zestien mediterrane landen is het Overwater wel."

Bezetting

Rembrandt Frerichs: fortepiano
Maarten Ornstein: klarinet
Tony Overwater: violone, contrabas
Rosanne Philippens: viool
Nizar Rohana: ud

Video

Tijdstip en kaarten

Locatie: Portugese Synagoge, Mr. Visserplein 3, 1011 RD Amsterdam
Tijdstip: Deuren open 19.30 uur, aanvang 20.00 uur
Reserveren: Niet mogelijk
Tickets: € 16,00 - Museumkaart niet geldig

Er zijn vier manieren om uw kaarten aan te schaffen.
1. Op de avond zelf, aan de kassa van de Portugese Synagoge, tussen 19.30 en 20.00 uur.
2. Gedurende reguliere openingstijden aan de kassa van de Portugese Synagoge en het Joods Historisch Museum.
3. Klik hier om online e-tickets te kopen, met een toeslag van één euro. Deze tickets moet u zelf uitprinten.
4. Via de website van Grachtenfestival Amsterdam.

jhm.nljhmkindermuseum.nlhollandscheschouwburg.nlportugesesynagoge.nletshaim.nljoodsmonument.nlmenassehbenisrael.nl